Skip to main content

Vi på Holm Trävaror är stolta över vår anrika historia. Med nära 100 år i branschen besitter vi en unik erfarenhet och specialkompetens samtidigt som vi står för nytänkande inom området. 

Ett svenskt familjeföretag grundat 1927

Vår historia började för snart 100 år sedan när de driftiga bröderna Gösta och Einar Holm startade företaget Bröderna Holm. I en liten lokal i Ransta 1927 tändes en idé om att tillverka mattpiskare, korgar, pilmöbler och serveringsbrickor av plywood. 

Detta blev starten på företagssagan om Bröderna Holm, två bröder som trots starkt nedsatt syn byggde upp en rörelse som kom att omsätta många miljoner och sysselsätta en stor del av Ransta.

Under 1930-talet breddades företagets verksamhet kraftigt och man började med partihandel med plywood och lamellträ. I samma veva inleddes produktion av sportfiskeredskap då man insåg att man hade perfekt material för att tillverka detta.

Einar och Greta Holm tilsammans med personalstyrkan vid träförädlingsfabriken. Fotot sannolikt taget i slutet av 1940-talet eller början av 1950-talet.

Rottingmöbler, fiskeredskap och trävaror

Företaget utvecklades kring tre huvudspår. Tillverkning av rottingmöbler som var den ursprungliga idén, partihandel med fiskeredskap och handel med trävaror. Det sistnämnda är det området som lever kvar än idag under företagsnamnet Holm Trävaror.

1946 byggs en förädlingsfabrik för lövträ i Sala och Einar genomför en resa till Italien och Schweiz för att knyta kontakter med fanerfabriker och sågverk.

Virke till båtbyggare och slöjdsalar

Under 60-talet skedde ett trendrott och importerade möbler blev för svåra att konkurrera med för korgmöbelmakarna. Istället valde man att utveckla handeln med trävaror och blev en välkänd leverantör av tropiska träslag till båtbyggeri och möbeltillverkare. Det var också under 1960-talet som man började rikta in sig på landets slödsalar som man levererade virke till. Fortfarande är Holm Trävaror en av Sveriges största leverantör av virke till slöjdsalarna

Jättelika mahognystockar sågades upp till båtbyggare och snickerier på sågverket i Sala. Den största stock man hanterat var 12 meter lång och hade en diameter på 2 meter.

Bröderna Holm blir Holm Trävaror

1984 övertogs företaget av H-invest Ab och Bernt Johansson blev VD. Då var Gösta Holm borta sedan några år, men brodern Einar fanns med i företaget ytterligare en tid innan han drog sig tillbaka.

1991 Blev Bernt Johansson ensam ägare till Bröderna Holm och ett nytt kapitel inleddes. Bernt ändrade inriktining mot industriföretag, och öppnade upp kontor i Stockholm. 2009 Förvärvades Fanerimporten i Sävsjö. Då tog det fart.

– Vi var duktiga på massivträ och de kunde skivor, så vi kompletterade varandra och fick en bättre geografisk täckning.

Företaget växer

2011 Bytte Bröderna Holm namn till Holm Trävaror och året därpå övertogs verksamheten i Hulténs Göteborg. Efterhand kom Carstens in i korncernen, Sveriges ledande företag på kantlist som kompletterade försäljningen av skivor.

Kärnsund Wood Link tillsammans med det Finska dotterbolaget OY Skandinaviska Träimport AB ingår sedan 2021 i koncernen Holm Trävaror AB. I juli 2022 förvärvades även Magna Wood AB. Vilket ytterligare förstärker vårt redan breda nätverk av leverantörer över hela världen.

Vi på Holm Trävaror är stolta över vår anrika historia. Med nära 100 år i branschen besitter vi en unik erfarenhet och specialkompetens samtidigt som vi står för nytänkande inom området. Under årens lopp har vi skapat många och långa relationer. Detta ser vi som ett kvitto på att vi levererar produkter och mervärden för våra kunder.


Gösta Holm prövar spänsten i ett fiskespö. Bilden är från 1953.