Skip to main content

Balsa


Balsaträd förekommer vildväxande i Västindien, Mexiko, Central- och Sydamerika. Virket från trädet kallas balsa, balsaträ eller korkträ.

Balsa är annars ett omtyckt material för bygge av modellflygplan då det är just lätt och även enkelt att bearbeta med handverktyg.

Thor Heyerdahls flotte Kon-Tiki är kanske det som historiskt är mest känt för att vara tillverkat av Balsa. 

Ochroma lagopus
Corkwood

Utseende

Ytved och kärnved går i varandra och ger i en gråvit färgton som ibland även är ljusbrun. Eftersom det är ett snabbväxande träd har det knappt synlig ådring.

Egenskaper

Balsa hör till de allra lättaste träslagen. Det är lätt att bearbeta men det bör bearbetas med skarpslipade verktyg eftersom ytan annars lätt bli luddig. Balsa kan inte böjas men är starkt i förhållande till sin vikt, och är lätt att limma.

120-250 kg/m3

Användning

Används ofta till modellbyggen och som distansklossar i dubbelbottnade båtar. Balsa används även för vibrationsisolering, ljudisolering och wobblers.

Ursprung

Kommer från Ecuador där de växer i plantager och avverkas efter 5 år då de hunnit bli 15 meter höga och 50 cm i diameter.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.