Skip to main content

Sibirisk lärk


Vi säljer sibirisk lärk till snickerier, byggvaruhus m.m. Användningsområden är trall, utepanel och konstruktioner. Vi har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ.

Intressant att veta om sibirisk lärk

Sibirisk Lärk är ett tätvuxet träslag med en stor andel av kärnträ. Lärkträ har en naturligt hög rötbeständighet bl a på grund av ett högt innehåll av syra och harts. Sibirisk Lärk växer i ett brett geografiskt område. När växtplatsen är Sibirien i ett område med permafrost sker en extremt långsam tillväxt, vilket ger ett trämaterial med mycket täta årsringar. I regioner med mildare klimat blir lärken mer spröd och kan jämföras med vanlig tall. Färgen varierar från ljusgula och orange till guldbruna nyanser.

Sibirisk Lärk är lätt att bearbeta och behöver inte, till skillnad från Tall eller Gran, ytbehandlas för att öka beständigheten i utemiljöer.

Sibirisk lärk utseende
Lärk träd
Sibirisk lärk skog

Prunus serotina (Amerika) även Cherry

Utseende

Lärk har tydligt markerade årsringar med smal gulvit ytved och ljusröd kärnved som efter torkning övergår i brunt.

Egenskaper

Lärk har en frisk kåddoft då det är nysågat. Kärnveden är mycket rötbeständig. Vid betsning bör virket avhartsas före behandling eftersom det är mycket kådrikt. Är relativt lätt att bearbeta.

540-640 kg/m3 

Användning

Används till utomhussnickerier, båtbyggen, fönsterträ i fuktiga lokaler, syrafasta fat och paneler. För närvarande råder det stor efterfrågan till sandlådor, trädgårdstrall och bullerplank som ersättning för tryckimpregnerad furu av miljöskäl.

Ursprung

Vi köper vår lärk från Sibirien.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.