Skip to main content

Merbau


Merbau är tungt, hårt och beständigt – ett idealiskt material som golv i restauranger, affärer och andra offentliga utrymmen. Holm Trävaror har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ. 

INTRESSANT ATT VETA OM MERBAU

Merbau växer i Sydostasien och på de sydvästra Söderhavsöarna. Trädet blir runt 30 meter med höga rotben och en diameter på runt 1,5 meter. Det har gråaktig bark och mörkgröna löv, medan blommorna är svagt rosafärgade och sitter i knippen.

Av finare stockar framställs vackra faner och träslaget är även lämpligt för tillverkning av musikinstrument.

Merbau utseende

 Intsia bijuga 

Utseende

Merbau har när den nyligen kluven en orangebrun färg som blir mörkare och rödbrun med tiden.

Egenskaper

Såväl rätfibrigt som vridvuxet fiberförlopp kan förekomma och träslaget utmärker sig genom att ha väldigt få defekter. 

Virket kan inte impregneras, men det har en naturligt god beständighet mot röta och insekter. Träslaget klarar torkning utan större krympning eller skador och det är lämpligt för böjning genom ångbehandling. Vid bearbetning är verktygsslitaget måttligt. Men man bör vara uppmärksam på att träet kan fläckas om det kommer i kontakt med metall under fuktiga förhållanden.

Under förutsättning att porerna mättats ordentligt går det att få en mycket vacker ytfinish.

800 kg/m3  

Användning

Som golv i restauranger, affärer och andra offentliga utrymmen är Merbau idealiskt. Det tunga träslaget är både hårt och beständigt – viktiga egenskaper för ett golv som ska användas under hela dagen.

Ursprung

Merbau växer i Sydostasien och på de sydvästra Söderhavsöarna.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.