Skip to main content

Körsbär


Vi säljer körsbär för snickerier som exempelvis möbler, paneler, lister m.m. Vi har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ.

Intressant att veta om körsbär

Träslaget är nära släkt med vår hägg. Den genomsnittliga höjden är 18 till 24 meter och stamdiame­tern 60 till 90 cm. Växtsättet är något glest och oregelbundet.

Trädet har odlats sedan tidigt 1600-tal och finns från den kanadensiska gränsen i norr till Carolina i söder. Den största och rikligaste skogen växer dock i Pennsylvania och West Virginia, varifrån huvuddelen av virket kommer.

Tillgången på körsbär är inte stor och nästan allt tillgängligt trä går till högklassiga arbeten där färgen och strukturen kommer till sin rätt. Men även mindre föremål som tobakspipor och instrument tillverkas i körsbärsträ.

Körsbär går att böja med hjälp av ånga och är lätt att bearbeta till en god ytfinish. Det är ett hårt träslag trots att det håller en lägre volymvikt än både bok och björk.

Det största körsbärsträd som hittats är 28 meter högt och har en omkrets av 5,60 meter. Trädet finns i Allegan County, Michigan.

Visste du förresten att körsbärsträ, på grund av sin unika stabilitet, styrka och hårdhet, används som baksida på metallgravörernas plattor vilka används vid tryckning av alla amerikanska sedlar?

Körsbär utseende
Körsbär i skål
Körsbär

Prunus serotina (Amerika) även Cherry

Utseende

Ytveden är smal och vitgul till rosa. Kärnan är gul till rödbrun. Det amerikanska körsbärsvirket är mörkare än det europeiska. 

Egenskaper

Det amerikanska virket är kantat och av en högre kvalitet. Körsbär har tydliga årsringar och är ganska hårt men är relativt böjbart och elastiskt.

Strukturen påminner om valnöt, men träkvaliteten är högre och det går att få ut längre längder.

550-650 kg/m3 

Användning

Är inte lämpligt för utvändiga snickerier men är fint trä till möbler, paneler och till svarvade samt snidade saker. Liknar inte mahogny men har ersatt mahogny i exklusiva möbler, båtinredningar och dylikt.

Ursprung

Vi köper vårt virke från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.