Skip to main content

Teak


Den långa varaktigheten och den utmärkta naturliga hållbarheten med stor motståndskraft mot insekter och svamp har gjort teaken till ett populärt träslag i framförallt utomhusmiljöer.

INTRESSANT ATT VETA OM TEAK

Teak växer naturligt i Indien, Burma och sydöstra Asien. I början av 1900-talet började man även plan­tera teak i Karibien, där klimat och topografi är gynnsamma för trädet. De optimala växtförhållandena för teak är 0 till 600 meter över havet med en medeltemperatur på 25 till 28 grader Celsius. Viktigt är också fullständig torka i mellan tre till fem månader.

Dessutom bör landskapet vara relativt platt eller möjligen böljande. Teaken trivs inte i tvära lutningar.
Beroende på uppväxtförhållandena varierar trädet i storlek. Det kan bli 45 meter högt och flera
meter i diameter. Teaken har länge varit ett av de viktigaste skogsträden i sitt förekomstområde, och på många håll har den awerkats i stor omfattning.

Den långa varaktigheten och den utmärkta naturliga hållbarheten med stor motståndskraft mot insekter och svamp har gjort teaken till ett populärt träslag i framförallt utomhusmiljöer.

Teak utseende
Teak slöjd

Tectona grandis

Utseende

Teaken har en grov och ojämn struktur som känns oljig och fet. Färgen är mörkt rödbrun och träet luktar ofta som gammalt läder. Den har tydliga årsringar, få kvistar och är beständig mot syra och
värme. 

Egenskaper

Tack vare den olja och gummi som naturligt finns i träet, har teaken en stor förmåga att stå emot yttre skadeverkningar. Kanske är det därför teak blivit ett av de mest omtyckta träslagen till utsidan på båtar.

650-750 kg/m3

Användning

Används till möbler, ytterdörrar, lister och faner. Enligt båtbyggare är teak ett helt överlägset träslag till bland annat båtdäck, överbyggnad och inredning.

Ursprung

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.