Skip to main content

Valnöt


Det amerikanska valnötsträdet är en riktig snabbväxare. Bäst växer trädet i jord som är rik och fuktig, men väldrenerad. Fullvuxet når trädet en höjd på över 30 meter och stammen en diameter på omkring 150 cm. I valnötsfamiljen ingår 13 olika arter och denna art – Jugans Nigra – odlas sedan länge över hela den östra delen av USA.

INTRESSANT ATT VETA OM VALNÖT

Det är ett utmärkt träd för parker och avenyer och kan i Sverige växa från söder upp till Mälarområdet. Virket anses mycket bra och kan i de flesta fall ersätta den betydligt dyrare europeiska valnöten. Den är lätt att tälja och svarva i och går också utmärkt att böja med hjälp av ånga.

Valnöt utseende
Valnöt

Juglans nigra, Amerika
Juglans regia, Europa

Utseende

Färgen varierar från ljust gråbrun till chokladbrun och över till mörk rödbrun. Även ådringen varierar från lugn till mycket starkt mönstrad. Färg- och mönstervariationerna är viktiga att ha i minnet vid beställning av virke för särskilda ändamål.

Egenskaper

Är medelhård att bearbeta men ger fina ytor.

650-750 kg/m3

Användning

Sitt huvudsakliga användningsområde har valnöten i möbler, lister och dörrar där man fullt ut kan tillvarata möjligheten till god ytfinish.

Ursprung

Vi köper vårt virke från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.