Skip to main content

Furu


Vi säljer furu för snickerier som exempelvis fönster, dörrar, inredningar, paneler till lister, faner m.m. Holm Trävaror har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ. 

Intressant att veta om tallen

Tallen med sin karaktäristiska krona är ett välbekant inslag i det nordiska landskapet och varianter av den finns spridda i stora delar av Europa. Tack vare sina många användningsområden har det behållit positionen som ett av de mest använda träslagen på våra breddgrader.

Vid tiden för avverkning mäter trädet vanligen 15 till 30 meter med en stamdiameter på 25 till 50 cm. Bästa timret får man från träd som vuxit långsamt med jämna årsringar och stor andel kärnved – det används gärna inom möbelindustrin. Det är ett relativt mjukt och lättkluvet träslag, med goda hållfasthetsegenskaper. Den raka fiberstrukturen och fina texturen kommer särskilt till sin rätt i slöjd- produkter, som ofta täljs i råfuru.

Furu lämpar sig för limning och ytbehandling, men för att undvika kådflytning bör man vara observant så att torkningstemperaturen inte är för hög.

Träslaget är lätt att torka, eventuell sprickbildning är liten och formförändringarna små. Det finns en lång tradition av att tillverka golv av furu och det används ofta som snickerivirke. Vid husbygge  används virket flitigt, bland annat till takstolar, väggar och dörrar. Lamellträ, beklädningsvirke och trä­fiberskivor är andra produkter som tillverkas av träslaget.

Furu utseende
Tallkotte
Ekollon

Pinus Sylvestris även Tall, Pine, Redwood

Utseende

Ytveden är ca 3-5 cm bred och är gulvit medan kärnveden går i rödbrunt. Ådringen är markerad och ger ett vackert utseende. Furu, speciellt nysågad, har en doft av terpentin.

Egenskaper

Sågad furu är i allmänhet kvalitetssorterad. Furu är ett mjukt och lättbearbetat träslag som efter hyvling och putsning ger en sammetsliknande yta. Den är lätt att limma och behandla.

Kärnveden innehåller hartskanaler och står därför emot röta bra. Resterande virke tryckimpregneras ofta och används till båtbyggen och telefonstolpar. 

500-550 kg/m3 

Användning

Det finns ett stort användningsområde allt från fönster och dörrar, inredningar, paneler till lister, faner och skivmaterial. Är det mest använda träslaget i skolornas träslöjd.

Ursprung

Vårt virke kommer främst från Svealand och Norrland.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.