Skip to main content

Lönn


Vi säljer lönn som används till bl a golv, golv för idrottshallar, faner, arbetsbänkar, skärbrädor och svarvade föremål m. m. Holm Trävaror har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ. 

INTRESSANT ATT VETA OM LÖNN

Lönnen anses i USA som ett av de mest användbara hårdträslagen och står också för en betydande del av lövträhanteringen. Den årliga avverkningen uppgår till 1,4 miljarder kubikmeter.

Trädet är medelstort; 25 till 30 meter högt med en stamdiameter på ca 75 cm. Kärnvirket är ljust rödbrunt, medan övrigt virke är ännu något ljusare och har en lätt rödbrun ådring.

Lönnen är ett ovanligt användbart träslag. Det har ett högt bränslevärde och rankas som ett av de främsta träslagen för kol- och brikettillverkning.

Ur lönnen utvinns också den fina lönnsirapen man brukar ringla över pannkakorna i Amerika – till fyra liter sirap krävs 150 till 190 liter lönnsav! Kanske är det för sina många användningsområden som kanadensarna valt att låta trädet symbolisera landet genom lönnlövet på sin flagga.

Lönn utseende
Lönnlöv
Lönn som bowlinggolv

Acer platanoides, Skogslönn
Acer pseudoplatanus, Tysk lönn eller Sycamore
Acer saccharum
Även Hard Maple, Ahorn

Utseende

Till skillnad från de flesta andra träslag, är det splintveden i Lönn som används mest i stället för kärnveden. Splintveden har en nästan vit till en benvit färg, ibland med en röd eller guldaktig nyans. Kärnveden har en mörkare rödbrun färg.

Egenskaper

Lönn är ett hårt träslag och mycket tåligt mot slag och repor.  Men trots det är det ganska lätt att bearbeta. 

600-700 kg/m3  

Användning

Virket är hårt och mycket tåligt mot slag och repor. Därför används det ofta till golv i gymnastiksalar, bowlingbanor och dansställen. Av samma skäl återfinns lönn i charkuteributikerna, som huggkubbar och skärbrädor.

Men ur detta förunderliga träd kan man också locka fram helt andra egenskaper. Många vackra violiner med klockren ton är tillverkade av lönn. Dessutom återfinns virket i möbler av olika slag.

Ursprung

Vårt virke kommer från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.