Skip to main content

Vitek Amerikansk


Holm Trävaror importerar och säljer vitek från Nordamerika. Eken är världens mest använda lövträd. Enbart i USA avverkas årligen omkring sju miljoner kubikmeter ek. Virket är hårt, starkt och står emot fukt och röta mycket bra. Kärnvirket kan till och med anses självimpregnerat.

Intressant att veta om amerikansk vitek

Viteken är en av 60 arter ek som växer i USA. Totalt finns det över 500 olika arter av träslaget i världen. Träden kan bli mycket gamla men avverkas i regel vid 80 års ålder när virket är som bäst. Viteken kan bli upp till 30 meter hög och uppnå en stamtjocklek på en meter i diameter.

Vitek
Allé med ekar
Ekfat

Quercus alba

Utseende

Den amerikanska eken skiljer sig ifrån den europeiska framförallt genom att den varierar mer i färg. Också trädets storlek och ådring kan uppvisa stora skillnader, beroende på i vilken region och under vilka förhållanden trädet har vuxit. Det är viktigt att känna till för att få ett virke som passar användningsområdet.

Olika ytbehandlingar kan ge träet helt nya och spännande karaktärer.

Egenskaper

Ek är ganska hårt att bearbeta men är ett mycket starkt och motståndskraftigt träslag. Det har bra mekaniska egenskaper men bör torkas sakta då det annars är risk för
sprickbildning. Innehåller garvsyra.

Nysågad ek har en syrlig lukt och blir svart vid kontakt med järn.

700-750 kg/m3  

Användning

Ek används framför allt i möbler och köksinredningar. Ekparketten är uppskattad som golvbeläggning, inte bara för sin slitstyrka och tålighet, utan också för sin skönhet och de många variationsmöjligheterna.

Ek har i långa tider använts vid båtbygge och möbeltillverkning. Ett högt garvsyrainnehåll gör det också till en viktig del i lagringsprocessen av alkoholhaltiga drycker. Det är därför vin och whisky ofta lagras på ekfat.

Ursprung

Vår amerikanska vitek kommer från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.