Skip to main content

Ceder, Western Red


Holm Trävaror importerar och säljer Ceder – Western Red. Ceder är ett unikt träslag med en mjuk struktur, raka fibrer och tydliga årsringar.  Det är mycket rötbeständig och används därför ofta till utvändig beklädnad men även i båtinredningar, dörrar, paneler, m.m.

Bedömd i Sundahus

Vi har bedömda produkter hos Byggvarubedömningen. Läs mer på www.byggvarubedomningen.se.

Mer om ceder

Träden blir normalt 45 till 60 meter höga och med en diameter på 2,4 meter, men det finns förstås undantag. Det största kända trädet har en omkrets på 22 meter och är 55 meter högt. Det trädet är idag ihåligt, men man beräknar att det haft en volym på 500m3 och åldern beräknas till över 2.000 år!

Beståndet av cederträd förnyas genom mycket aktiv återplantering, bara på kusten i British Columbia återplanteras åtta miljoner plantor varje år.

Ceder utseende på massivträ
Ceder skog på avstånd
Ceder barr

Thuja plicata ur familjen cupressaceae

Utseende

Cedern varierar naturligt från rödbruna till bruna och ljusgula färger. Obehandlat cederträ får med tiden vackra silvergrå nyanser. Om ursprungsfärgen skall bevaras underhåller man med pigmenterad träolja eller lasyr.

Egenskaper

Ceder är mycket rötbeständigt då det innehåller naturliga röt- och svamphindrande ämnen, thujapliciner och thujacider som gör det motståndskraftigt mot insektsangrepp.  

Genom att cedern har så låg densitet, vikten är ca 385 kg/ m3, har det god värme­isoleringsförmåga.

Användning

Det är ett av de bästa och mest användbara träslagen till utomhusarbeten, men gör sig även bra inomhus. Växthus, verandor och huspaneler är några användningsområden för ceder. Men även båtinredningar, dörrar och paneler. Den naturliga hållbarheten är utmärkt och det kan användas obehandlat. Ceder avlastar därmed miljön om det används som ersättning för tryckimpregnerat virke.

Ursprung

Western Red Cedar är ett barrträd som växer längs den nordamerikanska Stillahavskusten, i Kanada och norra USA.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.