Skip to main content

Cumaro


Holm Trävaror importerar och säljer Cumaro / Cumaru. Det är ett av världens hårdaste träslag, nästan tre gånger så hårt som rödek. Det går även under namnet brasiliansk teak och är ett mycket hållbart virke som ofta används till golv som ska klara hårt slitage.

Intressant att veta om Cumaroträdet

Cumaroträdet växer i ett område från Honduras fuktiga skogar ner mot norra Sydamerika. Trädet blir runt 30 meter högt och frodas i fuktig jord och god tillgång på solljus. Stammen är brungul med slät bark och har en diameter på cirka 0,8 meter. Trädets frukter är svarta och doftar sött. Ur dem kan man utvinna kumarin, som tidigare var en stor exportvara. Ämnet används till tobak, parfym och som ersättning för vanilj. Inom den traditionella läkekonsten i Surinam används ett avkok på fruktens frön för att bota förkylningar.

Cumaro utseende på massivträ
Cumaro tralldäck
Cumaro

Dypterix odorata

Utseende

Kärnveden från Cumaro varierar i färg mellan ljust brun till mörkare rödbrun, med fin textur. Efter exponering för väder och vind antar den en silvergrå färg.

Egenskaper

Beständigheten mot röta är god och den står även emot insektsangrepp. Nackdelen med träslagets hårdhet och kompakta karaktär är att det kan vara svårt att såga, och specialverktyg kan vara nödvändiga.

Ca. 950 kg/m3     

Användning

Cumaro används bland annat till altaner av hög kvalitet och snickerier.

Ursprung

Vår Cumaro kommer från Sydamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.