Skip to main content

Oregon Pine


Oregon Pine är en av världens viktigaste träslag för plywoodtillverkning och kan levereras kvistfritt i stora dimensioner. En fjärdedel av allt sågvirke i USA kommer från trädet som hör till landets högsta. Trädet kallas också Douglasgran, men trots namnen hör den varken till gran- eller tallsläktet.

INTRESSANT ATT VETA OM OREGON PINE

Det växer från British Columbia ända ned till norra Mexico men odlas även i Europa, Australien och Nya Zeeland. Bäst trivs det på soliga, öppna platser. Det finns två varianter av trädet. En variant återfinns vid kusten, medan den andra växer i ett område österut mot Klippiga bergen, där nederbörden är mindre. Den senare varianten är mer frosthärdig och har ofta ett ljusare virke med mer homogen struktur och högre vikt.

Det är ett träd som kan bli både högt och gammalt, ja närmast uråldrigt. Rekordet ligger på drygt 126 meter, men vanligare är höjder på 45 till 60 meter. Under gynnsamma förutsättningar kan det nå en aktningsvärd ålder på närmare tusen år. Stamdiametern ligger vanligen på mellan 0,9 till 1,8 meter och den kvistfria stamdelen är ofta minst 20 meter.

Oregon Pine utseende
Oregon Pine

Pseudotsuga taxifolia
Även Douglas Fir

Utseende

Kärnveden kan i torrt tillstånd variera mellan gul till orangeröd. Splintveden är vitaktig till gulgrå. Fiberstrukturen är ofta rak, men kan även vara vågig eller spiralformad. Årsringsstrukturen är typisk för barrträd, med markant skillnad mellan ljus vårved och mörkare sommarvedskikt.

Egenskaper

Träslaget är stabilt vid användning, men är inte lämpligt för böjning genom ångbehandling. Veden kan ha hög hartshalt som orsakar problem vid limning och målning. Om sådant virke ska målas, ytbehandlas eller användas inomhus rekommenderas därför att först ugnstorka virket.

500-600 kg/m3     

Användning

Används för stora konstruktioner, båtdäck, master, möbler, paneler, fanér och plywood.

Ursprung

Vi köper virket från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.