Skip to main content

Iroko / Irocko


lroko kallas ibland Afrikansk teak och används ofta som ersättning för träslaget. Eftersom hållfast­heten är likvärdig och båda bleks av solljus, fungerar lroko som ett alternativ i båtar och utomhus­möbler. lroko har dock en sprödare struktur och en speciell mönsterbildning som gör det unikt.

Holm Trävaror har över 70 års erfarenhet som leverantör av massivträ. 

INTRESSANT ATT VETA OM IROKO

lroko växer i de afrikanska regnskogarna nära ekvatorn med de största bestånden i Elfenbenskusten. Träden kan bli över 40 meter höga och är ofta kvistrena upp till 25 meter. På de rik­tigt välväxta exemplaren kan stamdiametern vara drygt ett par meter, men vanligare är diametrar runt en meter.

Iroko utseende

Chlorophora excelsa

Utseende

Kärnveden är grå till gröngul och täcks av grova porer med omgivande fält av parenzymvävnad. Det ger träslaget ett speciellt, dekorativt utseende.

Egenskaper

Träet står emot insektsangrep och röta och kan inte impregneras. lnlagringar av kalciumkarbonat i veden kan leda till starkt slitage på arbetsverktyg, därför rekommenderas sågverktyg med tänder av hårdmetall. 

Vanligt förekommande ytbehandlingar för mörka träslag kan användas också med lroko. Däremot bör det inte målas med oljefärger eftersom de torkar dåligt.

700 kg/m3 

Användning

Hårdheten, rötbeständigheten och den goda fuktstabiliteten gör att det kan användas till dörrar, golv och trösklar. Träslaget förekommer även i laboratoriebänkar och torkbrädor, eftersom det har god beständighet mot syror och baser.

Ursprung

Afrika

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.