Skip to main content

Trä till slöjden

Furu och andra massiva träslag

Huvuddelen av träslagen säljs torkade och kantade, några träslag som exempelvis lind och al lagerhålls okantad. Viktvolymerna som är angivna gäller lufttorkat trä och kan användas som jämförelse mellan olika träslags hårdhet.

Rundstav

Rundstav har ett brett användningsområde. Rundstav i furu säljs i fler olika dimensioner och i fallande längder, det vill säga per meter. Rundstavarna är från ett par meter upp till lite drygt fyra meter. Rundstav i björk säljs i kapade längder om 900 mm och även den i fler olika dimensioner. 

Ämnen

Mindre bitar av massivt trä för slöjdbearbetning och olika konsthantverk. Olika träslag kan uppvisa mycket varierande egenskaper. Trä kan ha stor variation i färg, från mycket mörkt till ljust och med allt från livligt struktur i ådringen till ett mer oansenligt utseende. Trä är ett levande material och varje bit skiljer sig från den andre även inom samma art. Dimensionsförändringar kan förekomma då fuktvariationer i trä och omgivning påverkar träet. Många av våra svarvämnen är därför doppade i vax för att inte torka för snabbt med sprickor som följd.

Faner

De vanligaste sätten att framställa fanér är genom svarvning eller genom knivskärning. Innan man skär eller svarvar mjukar man upp speciellt utvalda stockar i antingen varmt vattenbad eller i ånga (basning). Vid skärning förs en kniv diagonalt genom stocken som är kluven och fixerad, det blir ett blad vid varje snitt av kniven. Vid svarvning fästs en stock i ändytorna och roterar mot en parallellt fixerad kniv. Fanérets längd är lika med stockens innehåll men kapas i lämpliga stycken. Fanéret torkas före renklippning, sortering och buntning. Fanér kan limmas med de flesta förekommande limsorter.

beställ snabbt och enkelt via vår e-handel

Som registrerad skolkund kan du beställa direkt via vår e-handel – ehandel.holmtravaror.se

Inloggning får du genom att kontakta vår skoldivision på tel 0224-150 07 eller via mail skola@holmtravaror.se

Beställ som privat slöjdkund

Som privatkund har du möjlighet att beställa ett urval av våra slöjdprodukter. 

Kontakta kundsupport för skola/Utbildning – Sverige

Holm Trävaror, Almgatan 9, 733 37 Sala
Välkommen med din beställning via telefon, mail eller via e-handel!
Direktnummer 0224-150 07
skola@holmtravaror.se