Skip to main content

Rödek Amerikansk


Holm Trävaror importerar och säljer amerikansk rödek från Nordamerika. Rödekens styrka i kombination med lättheten att böja den har gjort träslaget till ett intressant alternativ. 

Vad är pigmentsskillnaden mellan vit- och rödek?

Skillnaden mellan vit- och rödek är att rödeken har en något röd-rosa ton. Båda ger väldigt vackra slutresultat! Eftersom rödeken är mer prisvärd ser vi ett ökat intresse där kunder till oss vid ytbehandling vitpigmenterar den för att mer efterlikna viteken. Ett tips till er som inte testat!

Intressant att veta om eken

Ek är föhållandevis enkelt och lönsamt att bruka. Med rätt använda metoder växer skogen vidare med hög kvalitet på virket. Trädet har ett något spretigt växtsätt trots en stamtjocklek på upp till en meter och blir i regel bara ca 20 meter högt. Stora skillnader inom virkesslaget uppstår beroende på var trädet vuxit till följd av klimat och jordmån. Något som är viktigt att ta hänsyn till när virke beställs för specifika ändamål.

Rödek Amerikansk
Ekstock
Ek

Quercus rubra

Utseende

Den har som namnet antyder ett något rödaktigt virke. Ådringen är tydligt markerad och bladverket får vackert glansiga, röda hästfärger. 

Egenskaper

Virke från amerikansk rödek är mer poröst än vitekens och därför inte lika starkt. Det krymper i regel också mer vid torkning.

I jämförelse med vitek håller rödek en högre träkvalite och är lättare att bearbeta i maskin.

660 kg/m3  

Användning

Eken är en klassiker inom heminredning i framförallt Nordamerika, bokstavligt talat från golv till tak. 

Ursprung

Rödeken kommer från Nordamerika.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.