Skip to main content

Ek Europeisk


Holm Trävaror importerar och säljer ek. Ett av de främsta användningsområden idag för ek är som möbelträ. Allt från stolar till skåp och säng­ar tillverkas ay träslaget. Det är också ett populärt golvmaterial, som ger tyngd åt rummet.

Intressant att veta om Europeisk Ek

Eken hör till de viktigaste träden i Västeuropa och är mycket vanlig i regionen, bortsett från de nordligaste delarna. Trädet kan variera kraftigt i form. Vissa ekar har kronformad topp och blir uppemot 45 meter, andra är kupolformade och betydligt lägre. Anledningen till den speciella formen är att gre­narna växer i sicksack efter att huvudskotten dött och enbart sidoskotten finns kvar.

Virket från ek som vuxit snabbt är tyngre och hårdare än hos den som vuxit tätt. Det beror på att en snabbvuxen ek har större andel sommarved, som är tyngre än den mjuka vårveden. Trädets kärnved är beständig mot röta och insektsangrepp, det är däremot inte splintveden.

Tittar man längre tillbaka i tiden så utgjorde ekvirke stommen i krigs- och handelsskepp och var därför statens egendom. Eftersom det gick åt stora kvantiteter blev ek en bristvara, och träslaget kom att betraktas som mycket exklusivt.

Cumaro utseende på massivträ
Allé med ekar
Ekollon

Quercus robur, Skogsek
Quercus petraea, Bergek

Utseende

Ekens ved är grovporig med tydliga märgstrålar och årsringar. Kärnveden från nyhuggen ek är gul, men blir efter torkning gråbrun. Splintveden är gulgrå och kärnan ljus eller mörkbrun. Märgstrålarna är markerade och i vissa fall kan de bilda ett zick-zack mönster eller blixt. 

Egenskaper

Ek är ganska hårt att bearbeta men är ett mycket starkt och motståndskraftigt träslag. Det har bra mekaniska egenskaper men bör torkas sakta då det annars är risk för
sprickbildning. Innehåller garvsyra.

Nysågad ek har en syrlig lukt och blir svart vid kontakt med järn.

700-750 kg/m3  

Användning

Ett av de främsta användningsområden idag för ek är som möbelträ. Det används även till dörrar, trösklar, parkettgolv, möbler, båtbyggen, plywood, faner och lister. 

Ursprung

Vår europeiska ek kommer i de flesta fall från södra delarna av Europa.

Vi säljer MASSIVTRÄ
från hela VÄRLDEN

Holm Trävaror säljer massivträ från hela världen. Du kanske även är intresserad av AlmAlAsk, Asp, Balsa, Bok, Björk, Masurbjörk, Bubinga, Ceder, Cumaro, Vitek amerikansk, Ek europeisk, Amerikansk rödek, Furu, Ipe, Iroko, Jatoba, Körsbär, Lärk, Lönn, Mahogny Sipo, Mahogny Sapeli, Merbau, Oregon Pine, Poppel, Päron, Teak, Valnöt, Wenge eller Zebrano.